Merhabalaaar :)
Uzun bir aradan sonra yeniden burdayım. Güzellik, makyaj, alışveriş dedik biraz da sağlıktan bahsedelim. Son zamanların yeni trendi diyebileceğim kinoa, nedir, ne işe yarar, zayıflamak mümkün müdür bunlardan konuşacağız.
Şimdi diyceksiniz ki : “kızım özge zaten dal gibisin, toplasan 20 kiloyu geçmezsin napıcaksın kinoayı” Kinoa’ nın hakkında ki düşünceleriniz bu yazıdan sonra oluşmaya başlıycak olursa eğer yüksek besin değeri olan bu minnak tohumları siz de benim gibi çok seveceksiniz ve anlıycaksınız eminim. O zaman yazımın girişine doğru şöylee alayım sizi.
Kinoa nedir?
Uzun bir aradan sonra yeniden burdayım. Güzellik, makyaj, alışveriş dedik biraz da sağlıktan bahsedelim. Son zamanların yeni trendi diyebileceğim kinoa, nedir, ne işe yarar, zayıflamak mümkün müdür bunlardan konuşacağız.
Şimdi diyceksiniz ki : “kızım özge zaten dal gibisin, toplasan 20 kiloyu geçmezsin napıcaksın kinoayı” Kinoa’ nın hakkında ki düşünceleriniz bu yazıdan sonra oluşmaya başlıycak olursa eğer yüksek besin değeri olan bu minnak tohumları siz de benim gibi çok seveceksiniz ve anlıycaksınız eminim. O zaman yazımın girişine doğru şöylee alayım sizi.
Kinoa nedir?
Güney Amerikadaki And Dağlarında yetişen ve tarihi İnkalara dayanan kinoa, görüntüsü tahıla benzer fakat tahıl değildir. Kinoa, pancar ve ıspanak tarzı bitkilere daha yakındır. Güney Amerika halkları tarafından uzun zamandır kullanılan kinoa, besin değerinin keşfedilmesi ile birlikte popüler bir gıda olmuştur ve insanlarda kinoa nedir sorusunu uyandırmıştır. Kinoa Nasa tarafından astronotların besin ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından kinoa yılı ilan edilmiştir.
Görüntüsü tahılları andırsa da kinoa aslında otsu bir bitkidir. Çiçekli kısımları açarak kinoa tohumunu oluşturuyor. Zaten yenilen kısımları da bu küçük tohumlardır. Tıpkı buğday ve pirinç gibi temel besin ve protein ihtiyacını karşılayan görüntü ve tat olarak da tahıl grubuna benzeyen kinoa, her toprakta su ve gübre problemi olmayan alternatif bir besin kaynağı olarak gündeme gelmiştir.
Kinoa tohumu:
▪️A, B, C, D ve K vitaminlerini içeriyor.
▪️Magnezyum, çinko, fosfor, demir, kalsiyum yönünden zengin.
▪️Mineral ve -asıl önemli olan kısmı- lif içeriyor.
▪️Bu zengin içeriğe rağmen kolesterol içermiyor.
Kinoa Kilo Verdirir mi?
Yukarıda saydığım özellikler kinoa neden kilo verdirir sorusunu az çok cevaplıyor sizin için sanırım. Şöyle ki:
▪️Yüksek miktarda protein içerdiği için tokluk hissi veriyor ve kolesterolü yükseltmiyor. E o zaman varan bir: az yiyorsunuz kilo veriyorsunuz.
▪️Zengin kalsiyum içeriği ile metabolizmayı hızlandırıyor. O zaman varan iki: Hızlı bir metabolizma demek her yediğinizin yanınıza kâr kalmayarak zayıflamanız demek.
▪️Spor ve diyet yapanlarda vücüda enerji sağlıyor. Varan üç: spor ve diyetle uygulandığında sonuç vermeyen hangi uygulama var ki :)
Şimdi gelelim ben neden kullanıyoruma :) Bildiğiniz gibi bayağı zayıf bir kızçeyim kinoa yı da bir arkadaş tavsiyesiyle kullanmaya başladım. Besin değeri yüksek olduğu için sadece zayıflamak için değil doğru dozla kas ve kiloya dönüştürebileceğimi öğrendim ve tabiki doğru uygulama ile başladım kullanmaya. Kendi adıma faydasını görünce de yazısını yazmaya karar verdim :)
Yukarıda da bahsettiğim gibi kinoa, metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahip olduğu için bu durum ilk etapta çok hoşuna gidiyor kilo vermek isteyenlerin ve verilen dozu aşıp sağlıksız sonuçlar doğabilyor. Günde 3-4 kaşığı geçmiycek şekilde tüketilmesi gerekiyor. E kaş yapiym derken göz çıkarmak olmaz değil mi :).
Yukarıda da bahsettiğim gibi kinoa, metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahip olduğu için bu durum ilk etapta çok hoşuna gidiyor kilo vermek isteyenlerin ve verilen dozu aşıp sağlıksız sonuçlar doğabilyor. Günde 3-4 kaşığı geçmiycek şekilde tüketilmesi gerekiyor. E kaş yapiym derken göz çıkarmak olmaz değil mi :).
Kinoa nasıl kullanılır?
İşin en güzel tarafı burda başlıyor bence. Çünkü kinoayı birçok yemekte kullanabiliyorsunuz. Salata, pilav, kısır, dolma, kahvaltılık ve un haline getirip tatlılarda bile kullanabiliyorsunuz. Kısacası pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kinoayı da kullanabilirsiniz. “Tadı güzel değil, ben bunu nasıl yiycem” gibi korkular da olmayınca rahatlıkla tüketilebiliyor. Pişirmesi de oldukça basit. Pişirmeden yarım saat önce suda bekletip 15 dk kadar da suda kaynatarak pişirebilirsiniz.
Biraz yemek tariflerini andıran bir yazı oldu ama eminim ki birçok kişiye hitap eden bir konu oldu :)
O zaman bir sonraki yazımda görüşmek üzere tatlışlar sevgiyle kalın :)
Yorumlar
Yorum Gönder